Védekezési Szabályzat

Galgagutai Evangélikus Egyházközség

Védekezési Szabályzat
Covid-19 koronavírus járványveszély idején

Bevezetés:
A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának határozata értelmében a Galgagutai Evangélikus Egyházközség elnöksége a Covid-19 koronavírus járványügyi helyzet idejére az alábbi védekezési intézkedéseket hozza:

I. Azt Istentiszteleteken résztvevők számára:

  1. Kötelező szájmaszkviselet: A templomba csak szájmaszkot viselve lehet belépni. A Galgagutai Község Önkormányzata információnk szerint minden lakos számára jutatott el szájmaszkot. Ha valaki még se hozna magával, biztosítunk számára. A maszkviselés szabálya alól kivételt képeznek a liturgiában résztvevő személyek (lelkész, zenei szolgálattevők) szolgálat végzés közben.
  2. Kötelező kézfertőtlenítés: A templomba való belépés előtt mindenkinek kötelező fertőtleníteni a kezét. A bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőről, törlőkendőröl a gyülekezet gondoskodik.
  3. Ültetési rend: A templomban, gyülekezeti helyszíneken is kötelező megtartani a 1,5 méter védőtávolságot a jelenlévők között. A közös háztartásban élők között a védőtávolságot nem kell fenntartani. A padokba tehát csak az egy háztartásban élők ülhetnek egymás mellé, a barátok és szomszédok nem. Minden második sorba szabad csak ülni.
  4. Érintkezés kerülése: Az istentiszteleteken, gyülekezeti alkalmakon érintéssel járó köszöntést nem lehet alkalmazni
  5. Saját énekeskönyv: Énekléshez mindenki a saját énekeskönyvét vagy mobil eszközét használja.
  6. Perselypénz: Perselypénzt lehet hozni. A persely a szokásos módon a templom bejáratánál lesz elhelyezve.

II. A gyülekezet biztosítja:

  1. Szabályok betartása: Az Istentiszteleteken, alkalmakon a szabályok betartására a felügyelő és gondnok ügyelnek. Ha ők nincsenek jelen presbiteri tagok helyettesítik őket ebben a szolgálatban.
  2. Fertőtlenítés és szellőztetés: Az Istentisztelet, gyülekezeti alkalom helyszínét az alkalom előtt és után fertőtlenítjük és szellőztetjük. Különös gondot kell fordítani a kilincsek, korlátok és a mellékhelyiségek fertőtlenítésére. Az Istentisztelet alatt az oldalsó ajtó folyamatosan nyitva lesz szellőztetés céljából.
  3. Rövid liturgia, kévés ének.
  4. Úrvacsora halasztása: Úrvacsoraosztásra a következő hetekben, bizonytalan ideig még nem kerül sor.
  5. Felvétel az Istentiszteletekről: Az Istentiszteletekről, alkalmakról a Gólya TV továbbra is felvételt készít, amiket meg lehet tekinteni a Gólya TV-n és gyülekezetünk Youtube csatornáján.
  6. Veszélyeztette korúak és csoportok: A veszélyeztetett életkorba (65 év felettiek) és/vagy csoportba (krónikus betegség, szív és érrendszeri betegség, vesebetegség, inzulinterápiás cukorbetegség, daganatos betegség, új légúti panaszok, hőemelkedés, láz, stb…) tartozó hittestvéreinknek és mindazoknak, akik a kijárási korlátozások lazítása ellenére sem érzik biztonságban magukat továbbra is ajánljuk, hogy maradjanak otthon és kövessenek bennünket a televízión és az interneten keresztül.
  7. Perselypénz számlálók: A perselypénz számlálók számára kötelező a kesztyű viselése.
  8. Külön Istentisztelet lehetősége 65 év felettieknek: Ha a létszám szükségessé teszi, és a gyülekezeti tagok részéről erre igény mutatkozik, lehetőséget teremtünk a 65 év felettieknek külön istentiszteleti alkalom tartására.

Záradék:
A Védekezési Szabályzatra egymás életének a védelme miatt van szükség, ami keresztény kötelességünk. Ez a Védekezési Szabályzat 2020. május 24-én lép hatályba és módosításig, illetve visszavonásig érvényes.

Erős vár a mi Istenünk!

Galgaguta, 2020.05.21.

Pleva Norbert                                                                       Lukács Máté András
felügyelő                                                                                       beosztott lelkész

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*