2019. Szeptember 08. Tanévnyitó – Prédikáció

Galgaguta, 2019.09.08. Tanévnyitó Istentisztelet, Okos építkezés

„Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és az összedőlt, és teljesen elpusztult.” (Mt 7,24-27)

1. Házépítés 
Arra kérlek titeket, hogy képzeljétek el, hogy most mi egy házat építünk: amire csak nézünk szerszámok, építőanyagok, keményen dolgozó emberek.

Bevallom őszintén én még nem nagyon vettem részt igazi házépítésben, mert egészen mostanáig mindig is több emeletes házban éltem, ahol több család lakott. Egy építkezésre viszont mégis emlékszem. 3 éves voltam, amikor emeletes házunkban a bejárati lépcsőt csinálták. Az ott lakó családokból összefogtak az apukák, és együtt építették a lépcsőt, én pedig kis gyermekként nagy izgalommal figyeltem őket. Egy építkezés gyerek szemszögből nagyon érdekesnek tűnik. Ott van a sok építő anyag és szerszám, amikből majd az ügyes szülők, rokonok, mesteremberek valami egészet újat építenek, készítenek.

Ki az közületek, akinek építették, felújították a házat, vagy jártak már házépítésen, felújításon?
Nektek milyen érzés volt figyelni az építkezést?
Segítettek-e valamit?

Most térjünk vissza, a mi képzeletbeli házépítésünkhöz. Egy építkezésnél nagyon sok féle munka van, amihez különféle szárszámok szükségesek. Ebben a dobozban különféle szárszámokat, építő anyagokat láttok. Gyertek köré. (félkörbe állunk a gyülekezettel szembe helyezkedve) Aki felismer egyet az kérem jelentkezzen, és vegye ki a ládából. (a többiek segíthetnek válaszolni)
Mi ez a szerszám?
Hol használják az építkezéskor?
Hogy hívják a foglalkozást?
Szerszámok: Kalapács, Fúró, Festőecset, Cserépdarab, Mérőszalag, Képkeret, Tégla, Csempedarab, Zár, Villanykörte
Ügyesek voltatok, kérlek tegyétek vissza a tárgyakat a dobozba!
Egy házépítésnél nagyon fontos, hogy jó szerszámaink, építőanyagaink legyenek. De mégsem ezektől függ, hogy házunk összedől-e vagy sem!
Mitől függ?
Attól függ, hogy milyen talajra, milyen alapra építjük házunkat!Építkezhetünk homokos talajra és építkezhetünk köves talajra is.
Melyik lesz szerintetek a jobb? Melyik állja ki az esőt, árvizet?
Próbáljuk ki! Egy tálba homok/föld van, egy másikban kavicsok, mindkettőbe vizet öntünk.
Na mi lett az eredmény? Melyik a jobb alapnak? Melyiken fog a hát jobban megmaradni?
A köves talaj, hiszen, ha jön a víz: kiárad a patak, jön az árvíz vagy sok eső esik, vagy erős szélvihar tombol akkor a sziklára épült ház fog megmaradni, a homokosra pedig összedől.
Melyik alapra építkezünk, ha okosak vagyunk? Melyikre, ha bolondok?
2. Szívünk házának építése
De háza nem csak nekünk van, hanem a szívünknek, lelkünknek, életünknek is! Most a valódi házépítés után azt kérem, képzeljünk el, hogy szívünk, életünk házának az építésénél vagyunk!
Itt is szükségünk lesz jó szerszámokra, jó alapanyagokra. Ebben a dobozban lelki házunk építéshez szükséges tárgyakat láthattok. Aki felismer egyet az kérem jelentkezzen, és vegye ki a ládából.
Mi ez a tárgy?
Mire használjuk?
Tárgyak és magyarázatok: Labda – sport, testmozgás, erőben legyünk, Könyv – építi a lelket, Tankönyv – tanuljunk, munkánk, hivatásunk legyen.Barack – étkezés, egészség, Fülhallgató – zene, építi a lelket, Fényképek: Családról - kapcsolatok, Fényképek: Barátokról - kapcsolatok, Fésű – tisztaság, biztonságot adó otthon, Elsősegély doboz – segítség, jó cselekedetek
Ügyesek voltatok! Tegyétek vissza kérlek a tárgyakat a dobozba! Mindezekre a tárgyakra, lelki szerszámokra szükség van, hogy épüljön a szívünk, a lelkünk.
De ezektől függ-e, hogy szívünk, lelkünk háza összedől-e vagy sem?
Nem. Itt is az alaptól függ, minden! Hiszen szívünk, lelkünk házát is érheti árvíz, eső és szélvihar: történhetnek velünk rossz dolgok, belénk bújhat a kisördög, aki azt akarja, hogy rossz dolgokat tegyünk: önzők legyünk, ne másoknak segítsünk, ne hallgassunk szüleinkre, azokra, akik jót akarnak nekünk. Szükségünk van a jó alapra!
Jézus Krisztus ezt tanítja nekünk lelki házunk alapjáról:
Ha hallgatjuk az ő tanítását a hittanóránkon, a templomban, ifi órán és a szerint élünk, és Istenünket, a mi mennyei Atyánkat szeretjük a legjobban, akkor:

hasonlóak vagyunk az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És amikor ömlik a zápor, és jönnek az árvizek, tomboltak a szelek, a rossz dolgok és a kis ördög nekirontottak lelki házunknak, az nem dől össze, mert kősziklára van alapozva. Aki pedig hallja Jézus tanítását, de úgy nem cselekszik, nem úgy él, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És amikor ömlik a zápor, és jönnek az árvizek, tombolnak a szelek, a rossz dolgok és kis ördög beleütköznek lelki házába; az összedől, és elpusztul.

Legyünk akár gyermekek, akár fiatalok, akár felnőttek, akár idősek, ha azt szeretnénk, hogy szívünk, életünk háza biztos talajon, alapokon álljon, akkor Jézus Krisztusban kell bíznunk, hinnünk és mindennél jobban szeretnünk kell Istenünket, bízni az ő gondoskodásában.
Ámen
Ének tanítás
A bolond homokra épített

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*